Jori Mäntysalo

Vähemmän virallinen historia: eroakirkosta.fi

Eroakirkosta.fi -palvelusta on kirjoitettu paljon ja tulossa on aikanaan virallinen historiikki. Mutta taustalla on tietysti myös ihmisiä ja tapahtumia; tämä olkoon epävirallinen historiikki.

Sisälmykset

Karisma

Vuonna 2002 olin Tampereen vapaa-ajattelijoiden johtokunnassa. Jäsenhakemuksia tippui silloinkin aika paljon, oikeita enemmän mutta toisinaan rouva Anu Saukko halusi jäseneksi.

Kerran sitten saapui asiallisen näköinen jäsenhakemus, mutta sukunimenä oli 'Karisma'. Pikkuisen sitä mietittiin kuka tämä herra Armonlahja mahtaa olla, mutta onneksi lähetettiin normaali tervetuliaispaketti. Paljon olisi toisin, jos hakemusta ei olisi käsitelty.

Petri Karisman kanssa sitten myöhemmin eroakirkosta.fi laitettiin pystyyn. Sitä ennen Petri oli tosin jo ehtinyt mm. nostaa Pakanasanomien tasoa kertaluokkaa ylemmäs.

Minut ja Petri halutaan niputtaa joskus yhteen, "teekkareiksi", mutta siinä mennään vikaan. Petri ei ensinnäkään ole nörtti: ei kiinnostunut tietokoneista vaan siitä mitä niillä voi tehdä, eikä kiinnostunut viilaamaan pilkkua. Ja esimerkiksi minä olen kotoisin maalta (Honkajoelta, jossa on mm. kuolleita lehmiä), Petri on 4. polven kaupunkilainen.

Sitäpaitsi minä en ole teekkari. Olen yliopistolainen! Nih!

Idea

Taustallahan eroakirkosta.fi:ssä on uskonnonvapauslain muutos. 1.8.2003 lähtien kirkosta on saanut erota kirjallisesti, aiemmin piti käydä henkilökohtaisesti maistraatissa.

Ensin välähti Petrillä: jaetaan valmiita erokaavakkeita, joissa on postimaksu maksettu. Näin tehtiin. Mitähän miettivät postissa, kun kerroimme, että maksamme postimaksuja maistraattiin? Idea sinänsä ei tuottanut isompaa tulosta, olisiko noita mennyt kymmeniäkään.

Minä sitten keksin että varataan eroakirkosta-domain. Sattumalta verkkotunnuslakikin oli muuttunut, joten saimme tuon .fi -päätteisenä.

Heti alkuunsa oli selvää, että palvelusta tulee varsin neutraali. Emme kerro että tämä on va-toimintaa, emme kerro miksi erota, vain ja ainoastaan kerromme miten voi erota ja tarjoamme valmiin palvelun. Tämän pohjalta palvelua sitten lähdettiin tekemään. Työnjako oli aika simppeli: minä koodaan, Petri tekee ulkoasun, tekstit viilataan yhdessä.

Eroakirkosta.fi:n teko oli kivaa. Se oli ehkä ensimmäinen kerta, jolloin va-toiminnan yhteydessä tein jotain todella aidosti yhteistyössä. Ei niin, että jompikumpi olisi ollut vain kommentoijan roolissa, eikä niin että kummallakin olisi ollut vain oma palansa, vaan yhdessä laadittiin palvelu ja yhdessä käytiin tekstejä läpi.

Alku

Eroakirkosta.fi julkaistiin 21.11.2003. Odotin nopeaa eropiikkiä ja sitä seuraavaa laskua. Jännitti. Palvelu oli pystyssä, nyt vain odotettiin.

Palvelinlokit kertoivat, että eroilmoituksen tekijöitä oli satoja päivässä. Lähetimme lehdistötiedotteen, mutta yhtäkään lehtijuttua ei tullut. Ensimmäisen viikon lasku tuli, eroja pari sataa. Vain pieni osa eroilmoituksen tehneistä todella postitti sen. Petyin.

Helsingin Sanomat ensimmäisenä mediana julkaisi pienen jutun. Tätä lehdenkulmaa pyöriteltiin kädessä kuin isompaakin aarretta - eipä osannut arvata, että viisi vuotta myöhemmin lehtijuttuja ilmestyy melkein joka viikko.

Hesarin juttu vaikuttikin heti, eroilmoituksia laadittiin moninkertainen määrä. Sittemmin määrä laski, mutta toisaalta postin lasku kertoi noususta. Ensimmäisellä viikolla kävijöistä enemmän oli vain kokeilijoita, mutta tositoimet alkoivat pian.

Vuodeksi vaihtui 2004, ja taas jännitti. Kirkollisverojen takia erotaan enemmän vuoden lopulla, ja ajattelin että eroaminen tyssää. Mutta ei, heti vuoden alussa YLE näytti palvelun uutisissa, sitten Etelä-Suomen sanomat ja sitten lehtijuttuja alkoi tulla muitakin. Tämä vaikutti, ja eroja alkoi kertyä.

2004

Kaikkiaan vuonna 2004 eroilmoituksia lähti peräti kymmenen tuhatta. Määrä tuntui silloin hirmuisen suurelta. Tuohon aikaan eroaminen tapahtui vielä paperikirjeellä, joten postimaksujakin kertyi tuollaiset 6000 euroa.

Samalla vuotta käytettiin tiedottamisen opiskeluun. Palvelus itsessään ei paljon kehittynyt, ainostaan FAQ-teksti lisättiin koska "Olenko vielä kummi?" ja vastaavat kysymykset alkoivat tukkia postilaatikoita.

Käpysodat

Kirkostaeroamiskampanjat eivät ole vapaa-ajattelijoille uutta toimintaa, niitä on järjestetty jo 1930-luvun lopulla. Aiemmin ympäristö on ollut toinen, ja eroaminen vahva kannanotto kirkkoa vastaan, siinä missä nyt lähestymme tilannetta jossa jäsenyys on kannanotto puolesta.

1950-luvulla on ollut luontevaa verrata kirkosta eronneiden määrää ja va-yhdistyksen jäsenmäärää paikkakunnittain. Mutta nyt aika on toinen, ja joskus tuntuu etteivät sitä kaikki ymmärrä.

Vapaa-ajattelijaliikkeen sisällä käytiin pitkä ja itseään toistava keskustelu eroakirkosta.fi:n suhteesta muuhun va-toimintaan. Minä ja Petri puolustimme näissä keskusteluissa - joille joku antoi nimen "suuret käpysodat" - palvelun neutraalia linjaa. Emme yrittäneetkään saada lisää jäseniä yhdistyksiin. Palvelu oli yhtä asiaa varten.

Tämä kiista oli kuitenkin aivan ymmärrettävä. Sehän koski asiaa. Toinen kiistan aihe oli muodollinen marssijärjestys: palvelu laadittiin Tampereelle ja Tampereen VA johti toimintaa. Tätä en koskaan ole ymmärtänyt. Tärkeäähän ei ole se kuka tekee ja miten tehdään, vaan se mitä tuloksia saadaan. Ja eroakirkosta.fi jos mikä on saanut tuloksia aikaan.

Olli

Vuonna 2004 vaimo kertoi olevansa raskaana. Tämä oli YLLÄTYS.

Pidin aiheesta blogia, ja 2. kesäkuuta 2005 olen kirjoittanut näin:

Laura soitti töihin. Että "eroakirkosta.fi:n verolaskuri on rikki". Sanoin a) että ei minulla ole tunnuksia jolla korjata ongelma, ja b) että Lauran pitäisi kyllä tietää se.

"Tiedän. Halusin vain kokeilla miten nopeasti vastaat, ja miten hätääntyneenä."

Jonkun lain pitää kieltää kiusaamasta miestä tuolla tavalla.

Lapsi syntyi sitten lopulta, ja kasvoikin hiljalleen. Ensin raskauden ja sitten vauvan allergioiden takia oltiin sairaalassakin pitkään, eikä homma mennyt oikein putkeen. Jollain tavalla ehdin eroakirkosta.fi:täkin vähän hoitamaan siinä sivussa, mutta muille siirtyi enemmän vastuuta. Em. lainaus kertoo, ettei minulla ollut edes tunnuksia sivulle tuolloin.

Ihmisiä

Eroakirkosta.fi:n ansiosta muutama vapaa-ajattelijoiden jäsen aktivoitui, mutta tätä enemmän aivan uusia ihmisiä tuli mukaan toimintaan. Muutos oli hidas, vasta joskus vuoden 2006 paikkeilla huomasin meille kertyneen varsin pätevän taustatiimin.

Kun palvelun uusi versio laadittiin, teki esimerkiksi grafiikat silloinen taiteiden yo ja nykyinen taiteen maisteri. Koodeja väänsi ammattilainen (nojoo, lasken itsenikin sentapaiseksi) ja meidän vanhojenkin toiminta oli ammattimaistunut. Niin ja oikeusjuttuja varten saimme apuun oikeustieteen lisensiaatin.

TKL

Palvelumme nousi lopullisesti pinnalle TKL-casen takia. Siinä häviö oli suurempi voitto kuin ikinä missään.

Tarkoitus oli vuoden 2004 syksyllä mainostaa eroakirkosta.fi:tä Tampereen kaupungin liikennelaitoksen busseissa. Mainosaika sovittiin ja homman piti olla selvä. Sitten TKL:n toimitusjohtaja ilmoitti että ei käy.

Valitimme TKL:n johtokunnalle, ei muutosta. Valitimme kaupunginhallitukselle, ei muutosta.

Tässä vaiheessa lehdistö seurasi jo juttua tarkasti, ja jokainen valitusvaihe tuotti uuden julkisuuspiikin ja sen jälkeen eropiikin.

Kaupungin suunnalta alkoivat perustelut mainoksen kieltämiselle vaihdella. Joskus syynä oli kuluttajansuojalaki, vaikkei eroakirkosta.fi ole lain alaan kuuluvaa kaupallista toimintaa. Toisella kertaa perustuslain uskonnonvapauspykälä muka oli esteenä. Muitakin selityksiä annettiin.

Pidin itsestäänselvänä, että hallinto-oikeus kaataa kaupunginhallituksen päätöksen. Yllätys oli melkoinen, kun HaO vihjasi että palvelu on melkein kiihotusta kansanryhmää vastaan. Tuomio tehtiin äänin 2-1, yksi tuomareista totesi että "oikeaa kristittyä" tällainen eroamiskehotus ei koske. Hämmentävä sivujuonne - harvemmin tuomarin oma uskonto tulee esille oikeuden päätöksessä.

Valitimme Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Se piti päätöksen ennallaan eikä perustellut tätä oikein mitenkään. Tässä vaiheessa elettiin jo joulunaikaa 2006, prosessi oli kestänyt yli kaksi vuotta.

TKL-jutun lisäksi oli ja on vieläkin VRK-case. Halusimme mainostaa sivua 18 täyttäville, mutta emme päässeet edes kysymään hintatietoa kun VRK ilmoitti että juuei, ette saa osoitteita. Tästä on vielä KHO:n päätös tulossa.

Sähköpostieroaminen

Rinnan TKL-jutun kanssa ajettiin sähköpostilla eroamista. Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa on aika selvä, mutta maistraatit eivät halunneet sitä kelpuuttaa. Virallisesti kysyimme kantaa Tampereen ja Helsingin maistraateilta. Kumpikin oli siis kielteinen.

Kirjoitimme sisäasiainministeriöön ja jäimme odottamaan. Yllättäen se antoi alle kuukaudessa suosituksen sallia sähköinen eroaminen. Maistraatit paria lukuunottamatta noudattivatkin suositusta.

Ministeriön vastaus tuli niin äkkiä, että se yllätti meidät. Eihän sähköpostieroamista hoitavaa koodia vielä ollut. Sellainen tehtiin ja testattiin sormet savuten.

Sähköpostilla eroaminen sitten lopulta räjäytti potin. Jo pelkästään postimaksut olivat 60 senttiä kirje, joten niistä tuli tuhansia. Ja jos sadan tuhannen kirjeen maksut pitäisi maksaa, niin hintaa olisi tullut hulppeat kuusi kymmentä tuhatta euroa. Ja tätäkin tärkeämpää oli eroamisen helpottuminen.

Moka

Tammikuussa 2006 tuli palvelun Kaikkien Aikojen Moka. Laskimme kirkosta eronneiden kokonaislukumäärää 2005, ja arvioimme eroakirkosta.fi:n osuuden olevan sama kuin 2004. Kuvitelma perustui Tampereen ja Helsingin seurakuntayhtymien lukuihin, ja siis aivan liian pieneen datamäärään.

Kun EK:n osuus arvioitiin pieneksi, arvioitiin tietysti kokonaisluku liian isoksi. Julkaisimme tiedotteen, jossa luvuksi arveltiin 40000, kun todellisuudessa luku oli alle 35000. Kirkko sitten korjasi tuon omalla luvullaan hyvin pian.

Vieläkin kyrsii muistella tuota.

Tiedotus

Rinnan palvelun kehittämisen kanssa olemme oppineet tiedotusta. Vanhojakin lehdistötiedotteita on yhä luettavissa, mutta nyt ne ovat jo vähän kankean tuntuisia. Oppimista on vielä paljon, mutta aika hyvin ollaan jo mediaan päästy.

Petri Karisman toinen suuri idea oli nimenomaan tiedotus. Minun ajatukseni oli tehdä palvelu ja jättää se jauhamaan. Petri ei jättänyt asiaa siihen. Onneksi. Petrin aloitteesta (vaikka usein minun tekstini mukaisesti) sitten lähetettiin tiedotteita aina kun aihetta oli.

Sattumuksia

Palvelun uusi versio otettiin käyttöön perjantai-iltana 3.11.2006. Minä hoidin lopullisen siirron. Poika heräili silloin vielä usein, joten lähetin Heikki Orsilalle viestin jossa kerroin että aloitan ja jos en vastaa tiettyyn aikaan mennessä, olen nukuttamassa ja Heikki palauttakoon vanhan version.

Uuden version vaihdon aikana sivulla näkyi vartin verran pelkät tekstit, ei siis kuvia eikä värejä. Yksi eroaja ehti siltikin erota. Toinen outous on yksi 20.11.2003, siis päivää ennen julkaisua eronnut; eroakirkosta.fi:n piti olla tällöin vain vapaa-ajattelijoiden sisäisessä tiedossa. Näin jälkikäteen ajatellen olisi hauska tietää kuka oli ensimmäinen eroaja.

Sadastuhannes ero tehtiin helmikuussa 2008 puoliltapäivin. Olimme juuri palaamassa Itä-Suomesta vaimon kanssa. Oli aika riemukas tunnelma, kun tekstiviesti viimeisestä todella tuli. Siitä tiedotettiin heti, ja samana päivänä istuttiin baarissa katsomassa kannettavalta miten loki pyörii. Päivän saldoksi tuli lähes tuhat eroa.

2008 oli myös A-talk -lähetys kirkosta eroamisesta, Petri edusti meitä. Viritimme automaatin, jonka avulla Petri näki reaaliajassa eronneiden määrän kännykällään. ATK-siviilit eivät ymmärrä mitä hupaa siinä oli, mutta minulle hack value oli palkinto sinänsä.

Lopuksi

5-vuotispäivään mennessä eroja on kertynyt noin 130 tuhatta. Se on PALJON. Se on itse asiassa aivan käsittämättömän suuri määrä, Suomessa on vain muutama kaupunki jossa asukkaita on tuota enemmän. Se on niin paljon, että tekee mieli lausua numerot erikseen: "yksi kolme nolla nolla nolla nolla".

Eronneiden kokonaismäärä vuonna 2008 tulee olemaan lähes 50 tuhatta. Vuonna 2002 eroja tehtiin noin 15 tuhatta. Samaan aikaan liittyneiden määrä on varsin vakaasti noin 10 tuhatta - eli eroamisenemmyys on kahdeksankertaistunut.

Ja kaiken tämän tekeminen on ollut hauskaa! Olen oppinut uusia asioita tietotekniikasta, tavannut mukavia ihmisiä, ollut lehdissä ja oppinut tekemään tiedotteita, väitellyt ja keskustellut monenlaisten ihmisten kanssa. Olen nauttinut.

2 0 0 0 0 0 (Myöhempi päivitys)

(Kirjoitettu 2.9.2010.)

Alkukeväästä 2009 palvelu juhli 150 tuhannen käyttäjän rajaa. Tuolloin arvelin, että minun on aika jättää paikka muille. Päätin rajaksi 200 tuhatta eroa, joka senhetkisen arvioni mukaan olisi tullut täyteen noin vuodessa. Erotahti hidastui ja päivä siirtyi.

20.8.2010 iltapäivällä laskuri pyörähti tasalukuun.

Olin loppukesän mittaan jättänyt hommia muille pala kerrallaan. Suunnitelman mukaisesti poistuin nyt viimeiseltäkin postilistalta. Aikansa kutakin. Ehkä palaan kun vaikkapa 300 tuhatta eroa on täynnä, luultavammin silti puuhaan jatkossa muuta.

Eroakirkosta.fi-palvelu jatkaa entiseen malliinsa. Pidän epätodennäköisenä, että itse palveluun löytyy enää merkittäviä parannuskohteita - niin monta ideaa on jo keksitty ja kokeiltukin. Eroamisen merkittävä muutoskaan tuskin on lähivuosina edessä. Ehkä 50 tuhatta vuodessa vielä rikotaan, mutta luultavammin eroaminen vakiintuu 40-45 tuhanteen vuodessa. Kastettujen osuus syntyneistä kääntyy laskuun, ja aikanaan eroaminen vähenee tämän päivän vauvojen tullessa täysi-ikäisiksi. Valtionkirkkojen erityisasema puretaan jossain vaiheessa, ja sen jälkeen palvelu nykymuodossaan loppuu tai ainakin muuttuu selvästi toisenlaiseksi.

Linkit

Pakollinen linkki on tietysti itse eroakirkosta.fi.

Oikeusjuttuja palvelun tiimoilta seuraa ainakin Uskonnonvapaus.fi -sivuston artikkeli ja käytännössä myös Wikipedian artikkeli.