C1. Aku Ankan taskukirja

Italialaisia ja tanskalaisia sarjakuvia julkaisevasta Aku Ankan taskukirjasta on tullut yleinen lahjaidea. Taskukirjassa ei ole mitään vakiopalstoja. Vain kaksi kertaa on ollut artikkeli. Ensimmäisessä selitettiin sukupuusta syntyneitä väärinkäsityksiä (171: Kovaa ja korkealta) ja toisessa kerrottiin Taskukirjan historiasta (185: Neljännesvuosisadan kakku). Erikoisnumeroissa on 1998 alkaen tosin ollut tarinoista kertova artikkeli

Alussa taskukirjat olivat rakenteellisesti sidottu yhteen. Seuraava tarina alkoi siitä mihin edellinen jäi. Valitettavasti tästä käytännöstä luovuttiin - huonosta piirtojäljestä huolimatta monet muistelevat noita lämmöllä. Viimeiset yhtenäiskertomuksiset taskukirjat olivat 90: Kullan mahti ja 107: Olympialaisten aika. Jo sitä aikaisemminkin oli silti ilmestynyt muutamia tarinakokoelmia ilman mitään yhteistä juonta. Varsinkin Mikki-kertomukset muuttuivat erillisiksi aikaisin.

Ajan myötä päästiin myös toisesta alkupään taskukirjojen ominaisuudesta. Tässä tapauksessa muutos oli kylläkin hyvään suuntaan. Pitkään taskukirjoissa oli joka toinen aukeama mustavalkoinen ja vain joka toinen väreissä. Numerossa 154 siirryttiin kokonaan värillisiin taskukirjoihin. Vaikka jotkin sarjat saattavatkin olla mustavalkoisina parempia, hajottaa puoliväritys vaikutelman paremmaksi.

Lisää muutoksia tapahtui taskukirjan 186 myötä, silloin alettiin julkaista tuplapaksuja Taskukirjoja puolivuosittain. Yhdessä tuplapaksujen ilmestymisen myötä alettiin myydä taskukirjatelineitä, joihin mahtui kätevästi koko vuosikerta. Ilmeisesti telineet eivät kuitenkaan menneet kaupaksi, sillä muutaman vuodon kuluttua niistä luovuttiin. Vuonna 1999 siirryttiin perinteisestä 12 Taskukirjasta vuosittain huimaan 13 opuksen vauhtiin. Saman vuoden lopulla alettiin uusintapainoksiakin julkaista kokovärisinä ja paremmalla kansimateriaalilla (ensimmäinen tällainen taskukirja oli 80: Taikaviitan tanssiinkutsu). Jo aikaisemmin oli sommiteltu uusia kansia uusintapainoksiin.

Tuplapaksuista taskukirjoista ilmestyy myös kovakantisia versioita, joita kylläkin mainostetaan ihmeen vähän (esimerkiksi Aku Ankassa ilmestuvissa Taskukirja-mainoksissa ei ole kovakantisista mainintaa, vaikka se hyvin joukkoon mahtuisi). Lisäksi ainakin numeroista 67 ja 114 on tehty kovakantiset versiot erityisesti kirjastoja varten, eikä niitä yksityisille ole myyty.

Aina välillä Taskukirjassa on tarinasarjoja (mm. Tähtien sota -sarja), opetustarinoita (Tupu: Ja krolofyllin tehtävä on... - nyyh, Disney-sarjakuvien väärinkäyttöä. Onneksi noita ei ole kovasti) ja valintaseikkailuja. Suuren sivumääränsä ansiosta Taskukirjalla on mahdollisuus kunnostautua välillä oikein pitkilläkin tarinoilla.

Joskus Taskukirjojen mukana tulee erinäisiä oheislahjoja, kuten sukupuu-juliste tai Salaiset kansiot -juliste.

Kuukausittaiset taskukirjojen lisäksi on ilmestynyt erikoisnumeroita. Aluksi erikoisnumeroissa oli ennen julkaisemattomia sarjoja, kaksi viimeistä ovat olleet aikaisempien sarjojen kokoelmia varustettuna esipuheella. Seuraavat erikoisnumerot ovat ilmestyneet:

Perustiedot:
Sivukoko: 18,8 * 12,5 cm.
Sivumäärä: 256 (tavallisesti) tai 512 (puolivuosittain ilmestyvä tuplapaksu), kaksi viimeistä sivua on varattu mainoksille.
Julkaisuvuodet: 1970-.
Julkaisutiheys: Kuukausittain.
Hinta: tavalliset 4,20 euros, tuplapaksut 7,20 euros.

Aku Ankan taskukirjaan liittyvät linkit


Takaisin Suomalaiset Disney-julkaisut -sivulle


Päivittetty: 25.2.2004.