Kunnallinen biodiversiteetti ja tyylikkään taantuman tarve 10.11.2014

Tulevaisuuden Suomessa on erilaisia ihmisiä ja monenlaisia yhteisöjä. Tulevaisuuden kunta heijastelee Suomen eri osien erilaisuutta ja on samalla paikallista moninaisuutta yhteen sovittava yhteisö. 

Moninaisuutta ei nähdä uhkana, vaan uudistumiskyvyn perustana. Kunnallinen biodiversiteetti pitää Suomen liikkeessä. Se tuottaa erilaisia ratkaisuja sekä erilaisiin että samanlaisiin ongelmiin. Moninaisuus tuottaa kokeiluja ja rohkeita avauksia.

Kaikki eivät kuitenkaan pärjää yhtä hyvin. Valistunut tulevaisuuden kunta, vahva vaikuttaja, ymmärtää ja hyväksyy sen, että jonkin verran pitää tuloja tasata. Se on valmis hyväksymään aluepoliittiset toimet, koska tulevaisuudessa ongelmiin joutuville kunnille laaditaan tyylikkään taantuman strategia. 

DSC02489

Vahva kunta tietää, että ongelmiin etsitään ratkaisuja eivätkä aluepoliittiset mekanismit ole ikuisia. Tyylikkään taantuman strategioilla etsitään sitä alatasoa, johon kurjistuva kierre yritetään pysäyttää eikä kuvitellakaan, että kaikki tulevaisuuden kunnat pärjäisivät taloudellisesti yhtä hyvin ja tarjoaisivat kaikkialla samat palvelut samalla tavalla. 

DSC01705

Tulevaisuudet kunnat ovat henkisesti vahvoja. Ne eivät sorru viime vuosituhannen tapaan muutaman kymmenen kilometrin (tai kilometrin) säteellä tapahtuvaan osaoptimointiin vaan ymmärtävät kokonaisuuksien merkityksen.

 

© Markku Sotarauta - est. 1998