musescore käyttöopas logo
 

Tervetuloa MuseScore käyttöopas -sivustolle

Tämän sivuston tarkoituksena on opastaa MuseScore-nuotinkirjoitusohjelman käyttöön. Opas on tarkoitettu MuseScoren versiolle 1.3 ja sitä uudemmille. Vanhempien MuseScore-versioiden toiminnoissa on joitakin eroavaisuuksia, joten tarkista ensin version numero (mac: cmd+i, tai win: hiiren oikealla klikkaus ja properties).

Mikä on MuseScore?

MuseScore on ilmainen notaatio- eli nuotinkirjoitusohjelma. Sitä on saatavilla useisiin eri käyttöjärjestelmiin, kuten Windows (XP, Vista, 7 ja 8), Mac OS X (10.6 tai uudempi, intel) ja Linux (Ubuntu, Debian, Fedora). Huomaa, että Linux-versiot eivät ole ajantasalla, jos ne ladataan suoraan Software Centeristä.

Musescore-ohjelmassa on graafinen käyttöliittymä (GUI), joka näyttää työsi koko ajan lähes tulkoon sellaisena kuin se valmiina tulosteena tulee olemaan (WYSIWYG-periaate).

MuseScoren ominaisuuksia:

MuseScorella voi tallettaa ja avata MusicXML (.xml), MIDI (SMF; .mid) –tiedostoja. Nuotin voi tallettaa myös suoraan audio-tiedostoksi (.wav, ja .ogg). Nuotteja voi syöttää hiirellä, tietokoneen näppäimistöllä tai ulkoisen MIDI-laitteen avulla. MuseScoren voit ladata tästä http://www.musescore.org/fi/lataa. MuseScoren asennusohjeet Windowsille löydät osoitteesta: http://www.musescore.org/fi/k%C3%A4sikirja/asennus. Musescoren asennus Mac Os X:iin tapahtuu raahamalla (ensin purkamalla zip-paketti) Musescore ohjelmat-kansioon.

Tietoa sivustosta

Sivustoa on päivitetty versioon 1.3. Päivitykset on tehty 23.4.2014. Jos huomaat sivustossa virheitä ota yhteyttä jveerola@gmail.com tai jari.eerola@uta.fi.