Jori Mäntysalo

Olen tyhmä ja vastustan pakkoruotsia

Minä olen keskimäärin lahjaton.

En osaa laulaa enkä tunnista säveliä; pystyn opettelemaan vaivoin pianonsoittoa opettelemalla ulkoa painettavat näppäimet. Piirustustaitoni rajoittuu tikku-ukkoihin. Linnunpöntön valmistaminen koulussa oli vaivalloista. Ruuanlaittokaan ei tahdo sujua kovin hyvin.

Kielipääkään ei ole kehuttava. Today I can write quite good English, mutta vain koska olen käyttänyt kieltä vuosikymmenen töissä. Pakkoruotsin opiskelu vaati paljon työtä, enkä edes harkinnut muita kieliä.

Lahjattomuuteeni on poikkeus: osaa matematiikkaa. Olen tehnyt siitä gradun, lasken päässäni vaivattomasti, työni järjestelmäasiantuntijana on jatkuvasti loogista päättelyä ja pidän siitä. Opin myös aika hyvin ulkoa loogisen rakenteen sisältäviä asioita, vaikkapa kemiaa.

Kilo ruotsia on kymmenen kiloa matematiikkaa (joillekin)

Karkean arvion tiedon määrästä saa yliopiston opintopisteistä. Kolmen (3) opintopisteen ruotsin kurssi --- pakollinen tietenkin, ainoa lain määräämänä pakollinen aine joka tutkintoon --- vaati työtä määrän, jolla olisin opiskellut 20-40 opintopistettä matematiikkaa.

Tasaisesti lahjakas poliitikko ei ilmeisesti ymmärrä tätä. Insinööri ei välttämättä kärsi pakkoruotsista vain vähää. Suorittaakseen näennäisen pienen ruotsin oppimäärän on monen pakko käyttää aika, jona voisi oppia paljon jotain muuta. Insinööri tekee huonompia siltoja tai valmistuu myöhemmin pakkoruotsin takia.

Entä tasaisesti lahjattomat?

Kaikilla ei ole selviä vahvuuksia. Jokaisessa koululuokassa on joku, jolle opiskelu nyt vain on vaikeaa: ei suju englanti, ei uppoa matematiikka eikä maantietokaan maita. Onneksi on paljon töitä, joissa ei tarvitsekaan olla erityistä vahvuutta. Ihmisarvo ei ole kiinni osaamisesta.

Mutta kummalle lopulta pakkoruotsista on enemmän haittaa: kaltaisilleni, vai tasaisen lahjattomille?

Jos prosenttilasku on vaikeaa, juuri silloin olisi tärkeää saada keskittyä siihen; taitoon, jota tarvitaan arkipäivässä vaikka asuntolainaa miettiessä. Pakkoruotsi ei ole sellainen ydintaito, joka välttämättä pitäisi saada jokainen suomalainen oppimaan.